- ciasto:
- 2 białka,
- 1 szczypta soli,
- 125 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 300 g obranych migdałów,
- polewa:
- 300 ml konfitury pomarańczowej,
- 50 g posiekanych migdałów,
Migdały
zmiksować niezbyt drobno.
Ubić
białka dodając szczyptę soli.
Dodając
cukier dalej ubijać, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod
koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie
wymieszać.
Na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasto formując
prostokąt (30x20 cm).
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny.
Następnie
piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko
uchylonym piekarniku.
Konfiturę
przełożyć do garnka i podgrzewając zagęścić.
Ciepłą
konfiturą posmarować placek migdałowy, posypać posiekanymi
migdałami.
Bardzo smaczny mazurek, migdały i pomarańcze świetnie do siebie pasują.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Jeśli Wielkanoc to obowiązkowo mazurek. Co roku próbuję go modyfikować, w tym pora na Pani propozycję bo bardzo ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, dziękuję, polecam :)
Usuń