- 1 kg małży,
- 200 g wędzonego pikantnego chorizo,
- 2 nogi z kurczaka,
- 1 duża cebula,
- 1 żółtka papryka,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 400 ml bulionu,
- 350 ml ryżu krótko ziarnistego,
- 240 g groszku konserwowego ( puszka 400 ml)
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb – NOMU,
- 1 łyżka oliwy,
- sól,
- pieprz,
Kurczaka
umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć
pieprzem i odstawić na pół godziny.
Małże
dokładnie oczyścić - wyszorować
szczoteczką, usunąć wąsy. wyrzucić muszle otwarte, które nie
zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane.
Szczególnie
trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli,
gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych.
Cebulę
pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski.
Chorizo
pokroić w plasterki.
Do
żeliwnego naczynia wlać oliwę i wrzucić chorizo. Podsmażyć.
Chorizo przełożyć do miski, a do garnka włożyć kawałki
kurczaka. Podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, przełożyć do
choriza.
Podsmażyć
cebulę, dodać paprykę, smażyć około 4 minut.
Dodać
ryż, przesmażyć. Wlać wino i smażyć cały czas mieszając aż
płyn odparuje. Dodać przyprawę, wymieszać. Włożyć kurczaka,
chorizo, wlać bulion, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na 30 minut.
Wsypać
groszek, piec 5 minut.
Następnie
wyłożyć na wierzch małże i piec 10 minut, oczywiście pod
przykryciem.
Przyprawa
do owoców morza NOMU – pietruszka, kolendra, musztarda, cebula,
czarny pieprz, czosnek, imbir, koper włoski, koper,cytryna, sól. Przyprawa nie zawiera glutaminianu sodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz