- ciasto:
- 450 ml mąki,
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka stopionego masła,
- szczypta soli
- farsz:
- 220 g białej ugotowanej białej kiełbasy ,
- 250 g kapusty kiszonej,
- cebula,
- smalec do smażenia,
- sól,
- pieprz
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około
250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Kiełbasę
wyjąć z flaka i zmiksować razem z kapustą. Nie miksujemy na
miazgę.
Cebulę
pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z
kapustą. Chwilę poddusić, doprawić.
Ciasto
wałkować podsypując mąką, układać na nim porcję farszu,
przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
Pierogi
wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz