środa, 30 kwietnia 2014

Rabarbar – sałatka z rabarbaru

  • 1 kg rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru,
  • kawałek cynamonu,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 – 2 łyżki miodu
Rabarbar umyć, obrać, osuszyć. Pokroić w kawałki długości około 5 cm.
Na patelni rozpuścić cukier karmelizując go, wrzucić cynamon oraz rabarbar. Dokładnie mieszając chwilę przesmażyć. Wlać wino, dusić około 5 minut – rabarbar ma zmięknąć ale nie rozpaść się. Rabarbar zdjąć z patelni przy użyciu cedzaka a sos smażyć do zagęszczenia.
Gdy będzie gęsty, zdjąć patelnię z ognia, dodać miód (do smaku), wymieszać. Polać sosem rabarbar.
Podawać do dań z drobiu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz