czwartek, 24 kwietnia 2014

Sałatka z pomidorów i ogórków


Typowa surówka/sałatka, z wcale nie tak starych książek kucharskich:


20 dkg ogórków, 25 dkg pomidorów, 1 łyżka siekanego szczypiorku, cebula...


W dzisiejszych książkach już taki przepis się nie pojawi, gdyż odkryto iż zawarta w ogórku askorbinaza* niszczy witaminę C.
Zaledwie 1 łyżeczka soku z ogórka wystarczy na zabicie witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego.
Ogórków nie należy łączyć nie tylko z pomidorami, ale ze wszystkimi warzywami zawierającymi witaminę C – papryką, natką pietruszki...


Jednak jest sposób na ogórka z pomidorem – należy dodać śmietanę lub ocet, pod wpływem których askorbinaza traci swoje właściwości i witamina C jest bezpieczna :)

  • pomidory,
  • ogórki,
  • śmietana,
  • sól,
  • pieprz,
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w zależności od wielkości w półplasterki, ćwiartki lub ósemki. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć do salaterki, oprószyć solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać.

Proporcje pomidorów i ogórków nie są ważne, ma nam smakować.


*Askorbinaza – enzym rozkładający witaminę C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz