Typowa
surówka/sałatka, z wcale nie tak starych książek kucharskich:
W dzisiejszych książkach już taki przepis się nie pojawi, gdyż odkryto iż zawarta w ogórku askorbinaza* niszczy witaminę C.
Zaledwie
1 łyżeczka soku z ogórka wystarczy na zabicie witaminy C w 3
litrach soku pomidorowego.
Ogórków
nie należy łączyć nie tylko z pomidorami, ale ze wszystkimi
warzywami zawierającymi witaminę C – papryką, natką
pietruszki...
Jednak
jest sposób na ogórka z pomidorem – należy dodać śmietanę lub
ocet, pod wpływem których askorbinaza traci swoje właściwości i
witamina C jest bezpieczna :)
- pomidory,
- ogórki,
- śmietana,
- sól,
-
pieprz,
Pomidory
obrać ze skórki, pokroić w zależności od wielkości w
półplasterki, ćwiartki lub ósemki. Ogórki obrać, przekroić
wzdłuż na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć do
salaterki, oprószyć solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać.
Proporcje
pomidorów i ogórków nie są ważne, ma nam smakować.
*Askorbinaza
– enzym rozkładający witaminę C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz