- 400 g łosia wędzonego w plasterkach,
- 2 pęczki białych szparagów,
- 6 kumkwatów,
- sok z 1/2 pomarańczy,
- bratki jadalne dla koloru,
- koperek dla koloru i smaku
Szparagi
obrać. Szparagi najlepiej obierać obieraczką do miękkich warzyw
i owoców. Końcówkę należy odłamać a nie odcinać. Obrane
należy wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Szparagi gotuje
się "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w
wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki.
Włożyć
szparagi do lekko osolonej i ocukrzonej wrzącej wody. Gotować 5
minut od zagotowania. Zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut. Wyjąć
z wody, ułożyć na półmisku, zostawić do ostudzenia.
Plasterki
łososia pokroić w paski, szparagi w kawałki długości około 4
cm, kumkwaty pokroić w plasterki. Ułożyć na półmisku. Skropić
sokiem z pomarańczy. Udekorować koperkiem i jadalnymi kwiatami.
zastawa z
Powiem krótko - pyszna:)
OdpowiedzUsuń