poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Sałatka z wędzonego łososia ze szparagami

  • 400 g łosia wędzonego w plasterkach,
  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 6 kumkwatów,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • bratki jadalne dla koloru,
  • koperek dla koloru i smaku
Szparagi obrać. Szparagi najlepiej obierać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę należy odłamać a nie odcinać. Obrane należy wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Szparagi gotuje się "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki.
Włożyć szparagi do lekko osolonej i ocukrzonej wrzącej wody. Gotować 5 minut od zagotowania. Zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut. Wyjąć z wody, ułożyć na półmisku, zostawić do ostudzenia.
Plasterki łososia pokroić w paski, szparagi w kawałki długości około 4 cm, kumkwaty pokroić w plasterki. Ułożyć na półmisku. Skropić sokiem z pomarańczy. Udekorować koperkiem i jadalnymi kwiatami.
 

Więcej przepisów ze szparagami tutaj
Bratki jadalne z gospodarstwa Państwa Jabłońskich
http://www.rukola.pl/.
 zastawa z

1 komentarz: