piątek, 4 kwietnia 2014

Skrei pieczony – dorsz pieczony


Skrei to norweski dorsz z Morza Arktycznego. Dostępny tylko od stycznia do kwietnia.
Skrei to po norwesku „wędrowiec”. Dorsz dorasta za kołem podbiegunowym, gdy osiągnie wiek 5 lat wyrusza w długą, ponad 600 kilometrową drogę do archipelagu Lofoty - archipelag na Morzu Norweskim u północno - zachodnich wybrzeży Norwegii.
Skrei dzięki tej podróży ma wspaniałą formę fizyczną, mięso jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze, gdyż w trakcie wędrówki ryba zjada dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia.

  • Skrei - płat ,
  • suszony koper włoski,
  • 1,5 - 2 cytryny,
  • sól,
  • oliwa


Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, oprószyć solą. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć plasterki cytryny, następnie rybę, oprószyć koprem. 
Na wierzchu położyć resztę cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Najlepiej sprawdzić czy ryba jest upieczona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec.






 

2 komentarze:

  1. a gdzie taką cytrynę można nabyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na jednym zdjeciu jest cytron, niestety w Polsce trudno go kupić :( Chociaż ten akurat był kupiony w Polsce, w którymś z supermarketów. Do przygotowania dorsza użyłam zwykłą cytrynę.

      Usuń