Skrei to norweski dorsz z Morza Arktycznego. Dostępny tylko od stycznia do kwietnia.
Skrei
to po norwesku „wędrowiec”. Dorsz dorasta za kołem
podbiegunowym, gdy osiągnie wiek 5 lat wyrusza w długą, ponad
600 kilometrową drogę do archipelagu Lofoty - archipelag na Morzu
Norweskim
u północno - zachodnich wybrzeży Norwegii.
Skrei
dzięki tej podróży ma wspaniałą formę fizyczną, mięso jest
zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze, gdyż w trakcie
wędrówki ryba zjada dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia.
- Skrei - płat ,
- suszony koper włoski,
- 1,5 - 2 cytryny,
- sól,
- oliwa
Rybę oczyścić, umyć, osuszyć,
wyciągnąć ości, oprószyć solą. Naczynie do zapiekania
wysmarować oliwą, ułożyć plasterki cytryny, następnie
rybę, oprószyć koprem.
Na wierzchu położyć resztę cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Najlepiej
sprawdzić czy ryba jest upieczona wkładając metalową wykałaczkę
na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony
w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli
będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec.
a gdzie taką cytrynę można nabyć :)
OdpowiedzUsuńna jednym zdjeciu jest cytron, niestety w Polsce trudno go kupić :( Chociaż ten akurat był kupiony w Polsce, w którymś z supermarketów. Do przygotowania dorsza użyłam zwykłą cytrynę.
Usuń