- 1 kg małży – muli,
- 300 g spaghetti,
- 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej,
- 130 g szalotki,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 100 ml przecieru pomidorowego,
- 1 -2 pomidory,
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry,
- oliwa,
- szczypta cukru
Małże
dokładnie oczyścić - wyszorować
szczoteczką, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie
zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane.
Szalotkę
posiekać, poddusić na oliwie razem z czosnkiem, trawą cytrynową
oraz szczyptą cukru. Wlać wino oraz przecier pomidorowy, dusić aż
sos zgęstnieje. Wrzucić małże, gotować pod przykryciem 6 minut,
wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Zamknięte muszle wyrzucić.
Spaghetti
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Do
sosu dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory oraz spaghetti.
Dokładnie wymieszać. Makaron wyjąć na talerz, na wierzchu ułożyć
mule. Posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz