- 3 steki z rekina,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 chilli,
- 2 łyżki oliwy,
- 40 ml soku z pomarańczy,
- masło lub oliwa do smażenia
Steki
rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w
lodówce.
Pietruszkę,
czosnek i chilli posiekać, włożyć do moździerza, wlać oliwę i
sok z pomarańczy dokładnie rozetrzeć.
Steki
z rekina natrzeć marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce
na kilka godzin.
Steki
wyjąć z marynaty, osuszyć.
Smażyć
na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około 3 minuty z każdej
strony.
Podałam
z zieloną fasolką szparagową, podsmażoną na oliwie z masłem, z
chilli i sosem sojowym, posypane posiekanymi migdałami.
polecam również stek z rekina II
Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron.
Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach
egzotycznie korzenne z dominującym liczi i korzeniem pietruszki.
49,00 brutto
zastawa z
Do
steka z rekina polecam Gewürztraminer halbtrocken
z winnicy
Rappenhof.Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron.
Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach
egzotycznie korzenne z dominującym liczi i korzeniem pietruszki.
49,00 brutto
poleca
Wojciech Kielanowski, doradca klienta
Wino
dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW -
Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker.
zastawa z
Stek z rekina jadłam tylko raz i tak dawno, że ledwo pamiętam. Muszę kiedyś obczaić i też zrobić, bo na tej fasolce taki stek prezentuje się wyjątkowo apetycznie.
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) zdecydowanie polecam rekina, smaczne mięso i be ości :)
Usuń