piątek, 11 kwietnia 2014

Stek z rekina I

  • 3 steki z rekina,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 chilli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 40 ml soku z pomarańczy,
  • masło lub oliwa do smażenia
Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce.
Pietruszkę, czosnek i chilli posiekać, włożyć do moździerza, wlać oliwę i sok z pomarańczy dokładnie rozetrzeć.
Steki z rekina natrzeć marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Steki wyjąć z marynaty, osuszyć.
Smażyć na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około 3 minuty z każdej strony.
Podałam z zieloną fasolką szparagową, podsmażoną na oliwie z masłem, z chilli i sosem sojowym, posypane posiekanymi migdałami.


 polecam również  stek z rekina II

 
Do steka z rekina polecam Gewürztraminer halbtrocken
z winnicy Rappenhof.
Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron.
Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach
egzotycznie korzenne z dominującym liczi i korzeniem pietruszki.
49,00 brutto


poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta

Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker
 











zastawa z

2 komentarze:

  1. Stek z rekina jadłam tylko raz i tak dawno, że ledwo pamiętam. Muszę kiedyś obczaić i też zrobić, bo na tej fasolce taki stek prezentuje się wyjątkowo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) zdecydowanie polecam rekina, smaczne mięso i be ości :)

      Usuń