- 3 steki z rekina,
- łyżeczka startego imbiru,
- 60 ml soku z pomarańczy,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
- 20 ml sosu sojowego Kikkoman,
- masło lub oliwa do smażenia,
- łyżka masła
Steki
rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w
lodówce.
Skórkę
cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy
rozgnieść w moździerzu.
Steki
z rekina natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i
odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Steki
wyjąć z marynaty, osuszyć. Marynaty nie wylewać.
Smażyć
na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około 3 minuty z każdej
strony. Przełożyć na półmisek i trzymać w cieple.
Na
patelnię wlać marynatę, gotować aż odparuje połowa. Przecedzić.
Wymieszać z łyżką zimnego masła.
Steki
polewać sosem.
Podałam
ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.
Do
racuchów polecam Rapennhof
Riesling Kabinett.
Poleca
Wojciech Kielanowski, doradca klienta
Wino
dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW -
Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker.
zastawa z
Bardzo ciekawy przepis, tylko chciałabym wiedzieć jaki to szpinak (świeży, mrożony) i jak zrobiony :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńszpinak świeży http://www.krolestwogarow.pl/2012/06/szpinak.html
może być mrożony (teraz nie sezon), ale trzeba zwrócić uwagę, aby był w liściach a nie rozdrobniony