środa, 23 kwietnia 2014

Stek z rekina II

  • 3 steki z rekina,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • 60 ml soku z pomarańczy,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
  • 20 ml sosu sojowego Kikkoman,
  • masło lub oliwa do smażenia,
  • łyżka masła
Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce.
Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu.
Steki z rekina natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Steki wyjąć z marynaty, osuszyć. Marynaty nie wylewać.
Smażyć na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na półmisek i trzymać w cieple.
Na patelnię wlać marynatę, gotować aż odparuje połowa. Przecedzić. Wymieszać z łyżką zimnego masła.
Steki polewać sosem.
Podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.


polecam również stek z rekina I


Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett.
 Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena 49 zł
 
Poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta 
 Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker.
 














 zastawa z



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, tylko chciałabym wiedzieć jaki to szpinak (świeży, mrożony) i jak zrobiony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      szpinak świeży http://www.krolestwogarow.pl/2012/06/szpinak.html
      może być mrożony (teraz nie sezon), ale trzeba zwrócić uwagę, aby był w liściach a nie rozdrobniony

      Usuń