- udziec jagnięcy bez kości – 1,4 kg,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 1/2 łyżeczki goździków,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 3 torebki kardamonu,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
Udziec
jagnięcy umyć, osuszyć.
Wszystkie
przyprawy zmiksować lub rozgnieść w moździerzu razem z oliwą.
Natrzeć
przyprawami mięso, włożyć do worka do pieczenia, zamknąć i
odstawić na co najmniej dwie godziny. Ja podczas pieczenia korzystam
z termometru dlatego też przed zamknięciem mięsa trzeba wbić
termometr tak aby końcówka dochodziła do środka. Termometr
wbijamy pod kątem. Tak zapakowany udziec odstawić na co najmniej
dwie godziny.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec aż temperatura wewnątrz
osiągnie 62 stopnie. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby mięso
odpoczęło. W tym czasie temperatura wewnątrz mięsa podniesie się
do 65-66 stopni.
Otrzymamy
mięso lekko różowe w środku. Jeżeli wolimy mięso bardziej
wypieczone należy je piec aż osiągnie 70 stopni wewnątrz.
Podawać
na ciepło lub na zimno.
Do
udźca polecam - Spaetburgunder Trocken
z winnicy Kühling-Gillot, kolejne znakomite wino tym razem czerwone, które wyszło spod ręki znakomitej kobiety winiarza uznanej właśnie za winiarza roku 2015 w Niemczech wg pisma Falstaff. Świetne Pinot Noir, dojrzewane i leżakowane w beczkach, dzięki czemu to wino zyskuje niezwykle subtelny i łagodny smak ale posiadające silną strukturę. Przeważają nuty czarnych jagód, borówek,jeżyn i kawy. Świetnie się uzupełnia właśnie m-in z jagnięciną i sprawiające dużą przyjemność. Cena 76 pln
Czosnek, kumin i ostra papryka - pinot noir złagodzi w ustach ten smaki ostrości jednocześnie utrzyma, podkreśli ich smak ich i zostawi smaki jagnięciny szczególnie w wersji na ciepło
z winnicy Kühling-Gillot, kolejne znakomite wino tym razem czerwone, które wyszło spod ręki znakomitej kobiety winiarza uznanej właśnie za winiarza roku 2015 w Niemczech wg pisma Falstaff. Świetne Pinot Noir, dojrzewane i leżakowane w beczkach, dzięki czemu to wino zyskuje niezwykle subtelny i łagodny smak ale posiadające silną strukturę. Przeważają nuty czarnych jagód, borówek,jeżyn i kawy. Świetnie się uzupełnia właśnie m-in z jagnięciną i sprawiające dużą przyjemność. Cena 76 pln
Czosnek, kumin i ostra papryka - pinot noir złagodzi w ustach ten smaki ostrości jednocześnie utrzyma, podkreśli ich smak ich i zostawi smaki jagnięciny szczególnie w wersji na ciepło
poleca
Wojciech Kielanowski, doradca klienta
Wino
dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW -
Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz