- udziec jagnięcy bez kości – 1,4 kg,
- 6 ząbków czosnku,
- duża garść świeżego rozmarynu,
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego,
- 10 filecików anchois
- 2 łyżki oliwy,
Udziec
jagnięcy umyć, osuszyć.
Czosnek,
rozmaryn, pieprz, anchois, oliwę zmiksować lub rozgnieść w
moździerzu.
Natrzeć
przyprawami mięso, włożyć do worka do pieczenia, zamknąć i
odstawić na co najmniej dwie godziny. Ja podczas pieczenia korzystam
z termometru dlatego też przed zamknięciem mięsa trzeba wbić
termometr tak aby końcówka dochodziła do środka. Termometr
wbijamy pod kątem. Tak zapakowany udziec odstawić na co najmniej
dwie godziny.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec aż temperatura wewnątrz
osiągnie 62 stopnie. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby mięso
odpoczęło. W tym czasie temperatura wewnątrz mięsa podniesie się
do 65-66 stopni.
Otrzymamy
mięso lekko różowe w środku. Jeżeli wolimy mięso bardziej
wypieczone należy je piec aż osiągnie 70 stopni wewnątrz.
Aj, jak apetycznie wygląda to różowe mięsko:) Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńile czasu będzie piekła się jagnięcina w podanej temperaturze?
OdpowiedzUsuńmniej więcej 2 godziny :) serdecznie pozdrawiam
Usuń