- 1,2 kg ziemniaków,
- 700 g chorizo wędzonego pikantnego,
- 2 cebule,
- oliwa,
- sól
Ziemniaki
umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować al dente w
lekko osolonej wodzie.
Chorizo
obrać ze skórki, pokroić w plasterki, podsmażyć na 1 łyżce
oliwy na złoty kolor. Chorizo zdjąć i na tej samej patelni lekko
poddusić cebulę, w razie potrzeby dodać trochę oliwy.
Formę
do zapiekania wysmarować oliwą, wyłożyć część ziemniaków, na
nich ułożyć cebulę i chorizo, przykryć resztą ziemniaków.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Ziemniaki
powinny lekko się przyrumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz