Pasternak
obecnie mało znany, często mylony z pietruszką z powodu jego
wyglądu. W
starożytności był bardzo znany i powszechnie uprawiany, zanim
wyparły go sprowadzone ziemniaki.
W
czasach Jagiellonów był warzywem bardzo powszechnym, pełniącym
obecną rolę ziemniaków. W Europie występuje w stanie dzikim
Pasternak jest większy od pietruszki i wokół miejsca, z którego wyrasta natka ma "rowek" wgłębienie z ciemną obwódką.
W
smaku natomiast jest zbliżony do marchewki.
- 1 kg pasternaku,
- imbir mielony,
- sól,
- 400 ml bulionu drobiowego, ja użyłam bulion z kaczki,
- 4 łyżki łuskanych nasion słonecznika,
- 80 g szynki prosciutto,
- bulion:
- resztki z kaczki: skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu...
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- cebula,
- pieprz,
-
ziele
angielskie
Pasternak
umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w
niewielkiej ilości wody do miękkości. Zmiksować i przetrzeć
przez sito.
Połączyć
z bulionem i zagotować. Aby osiągnąć odpowiednią gęstość
dolać wodę lub odparować przez gotowanie. Doprawić solą i
imbirem
Słonecznik
uprażyć na suchej patelni, zmiksować.
Szynkę
pokroić w paski szerokości około 0,3 cm, ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i zapiekać około 10 minut.
Do
talerza wlać zupę krem z pasternaku, posypać zmielonym ziarnem
słonecznika i uprażoną szynką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz