wtorek, 27 maja 2014

Cannelloni z pora z mięsem


Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora.



Potrzebnych nam będzie osiem „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół do środka i rozłożyć kolejne warstwy na płasko.)
Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody na dwie minuty od zagotowania.
Mięso zemleć.




Pozostałą jasną część pora pokroić w cienkie plasterki, razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekanym chili poddusić chwilę na oliwie lub maśle.
Wsypać pęczak, przesmażyć go. Dodać wino gotować mieszając aż odparuje. Partiami wlewać bulion , co jakiś czas mieszając. Gotować aż pęczak będzie gotowy.
Dodać mięso, wymieszać. Doprawić sosem sojowym, cukrem, solą, pieprzem.
Wypełnić rurki z pora farszem.
Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć cannelloni.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Cannelloni polać sosem, posypać serem.

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.



  • 1 duży por,
  • 500 g mięsa z rosołu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 chili,
  • 30 ml sosu sojowego Kikkoman,
  • cukier,
  • pieprz,
  • 150 g pęczaku,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • bulion – około 600-700 ml
  • beszamel:
  • 40 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki startego parmezanu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz