Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora.
Potrzebnych nam będzie osiem „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół do środka i rozłożyć kolejne warstwy na płasko.)
Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody na dwie minuty od zagotowania.
Mięso zemleć.
Pozostałą
jasną część pora pokroić w cienkie plasterki, razem z
rozgniecionym czosnkiem i posiekanym chili poddusić chwilę na
oliwie lub maśle.
Wsypać
pęczak, przesmażyć go. Dodać wino gotować mieszając aż
odparuje. Partiami wlewać bulion , co jakiś czas mieszając.
Gotować aż pęczak będzie gotowy.
Dodać
mięso, wymieszać. Doprawić sosem sojowym, cukrem, solą, pieprzem.
Wypełnić
rurki z pora farszem.
Formę
do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć cannelloni.
Na
patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie
rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały
grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Cannelloni
polać sosem, posypać serem.
wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
- 1 duży por,
- 500 g mięsa z rosołu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 chili,
- 30 ml sosu sojowego Kikkoman,
- cukier,
- pieprz,
- 150 g pęczaku,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- bulion – około 600-700 ml
- beszamel:
- 40 g masła,
- 40 g mąki,
- 0,5 l mleka,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki startego parmezanu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz