Dorada pieczona w winie z żurawiną.
- dorada,
- 150 ml białego półwytrawnego wina
- 80 g żurawiny suszonej,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
Żurawinę
zalać winem, odstawić.
Doradę
oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy.
Dokładnie umyć, osuszyć. Z
obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość
około 0,5 cm.
Oprószyć
solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30
minut.
Podsmażyć
z obu stron do zrumienienia (około 5 minut).
Naczynie
do zapiekania wysmarować oliwą, wlać wino z żurawiną. Przykryć
folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na 30 - 40 minut.
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją
nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły
oznacza, że ryba jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz