- dorada,
- 150 ml śmietany 18%,
- żółtko,
- 50 g chrzanu tartego,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
Doradę
oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy.
Dokładnie umyć, osuszyć. Z
obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość
około 0,5 cm.
Oprószyć
solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30
minut.
Podsmażyć
z obu stron do zrumienienia (około 5 minut).
Śmietanę
wymieszać z żółtkiem, dodać chrzan, wymieszać. Doprawić solą,
pieprzem i sokiem z cytryny.
Naczynie
do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć rybę, polać sosem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 - 35 minut.
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją
nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły
oznacza, że ryba jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz