- 450 g groszku,
- 150 g boczku wędzonego w plastrach,
- 1 pepperoni,
- 15 jajek przepiórczych,
- ocet jabłkowy,
- sól,
- pieprz,
- masło lub oliwa
Boczek
podsmażyć na chrupko. Pokroić w poprzek w paski szerokości około
0,5 cm.
Pepperoni
posiekać.
Na
patelni rozpuścić masło lub podgrzać oliwę, wsypać groszek,
dodać pepperoni, zamieszać. Doprawić pieprzem i lekko solą –
pamiętajmy o boczku, który jest słony.
Groszek
Dusić aż się podgrzeje – około 4 minut.
W
tym czasie przygotować jajka.
Około
1 litra wody zagotować, dodać 4 łyżki octu, osolić.
Jajka
„rozbić”- szerszy koniec jajka
ściąć nożykiem i wylać zawartość do małej miseczki lub
kieliszka.
Do
wrzącej wody delikatnie wlewać jajka. Wodę przed wlaniem zakręcić
i „w wir” „wpuścić” jajko. Gotować 1 minutę. Wyjmować
łyżką cedzakową.
Na
talerz wyłożyć groszek, na wierzchu ułożyć boczek i jajka.
bardzo pomysłowa propozycja :]
OdpowiedzUsuń