czwartek, 8 maja 2014

Kapłon na dziko



Kapłon to wykastrowany młody kogut. Zabieg ten wykonuje się w wieku sześciu tygodni. Poprzez kastrację następuje zwolnienie przemiany materii i ptak znacznie przybiera na wadze, a mięso staje się delikatniejsze.
W kuchni staropolskiej kapłony były bardzo popularne. Jednak bardzo ekonomiczna – tania i szybka hodowla brojlerów wyparła droższą hodowlę kapłonów. Obecnie znowu kapłony powracają na nasze stoły, a to za sprawą między innymi pana Mirosława Nercia, właściciela Hodowli Kapłona Królewskiego rasy zielononóżka.
Jest to jednak niszowa produkcja i jego cena jest dość wysoka. Czasem jednak warto kupić i przygotować kapłona, a jeżeli kupimy kapłona z rasy zielononóżki... to nasze doznania smakowe będą jeszcze większe.



Kapłony trafiają do sprzedaży z głową i nogami. Można go rozpoznać po małym grzebieniu.


Na nodze każdy kapłon ma obrączkę.
Ponieważ pierwszy raz kupiłam kapłona i to z rasy zielononóżki postanowiłam nie kombinować, tylko przygotować go według starego przepisu. Sięgnęłam do Kucharki Litewskiej Wincenty Zawadzkiej.
Kapłon z sosem jałowcowym.

  • 1 kapłon,

  • farsz:
  • 1/2 łyżeczki jagód jałowca,
  • 2 łyżki masła,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • 1/4 łyżeczki jałowca,
  • 2 łyżki masła,
  • sól
Kapłona oczyścić, odciąć głowę, nogi, końcówki skrzydełek, umyć, osuszyć.
Jałowiec utłuc i zmieszać z bułką tartą, masłem i jajkami.


Wypełnić kapłona farszem - wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie wykałaczki obwiązać nitką.
Posmarować masłem wymieszanym z utłuczonym jałowcem.
Kapłona włożyć do worka do pieczenia, zamknąć.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec aż temperatura w środku osiągnie 72 stopnie. Wyjąć i odstawić aby odpoczął na około 5-10 minut, w tym czasie temperatura wewnątrz jeszcze się podniesie.

2 komentarze:

  1. Ja Cię ;-) nie wiedziałam, że tak się nazywają koguty -przy okazji smakowitego przepisu poszerzyłam swoja wiedze :p pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń