czwartek, 29 maja 2014

Mistrzostwa polski Sommelierów 2014

W tym roku, po raz pierwszy odbyły się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów.
Do finału przeszło 3 uczestników:
Jan-Willem van der Hek z Holandii, Jakub Přibyl z Czech oraz Maja Samuelsson ze Szwecji.
Finaliści występowali po kolei, wykonując od razu wszystkie finałowe zadania.
1. Obsłużenie gości dwóch stolików – 
 

stolik 6-cio osobowy – podanie wina musującego,


stolik 3-trzy osobowy – podanie wina białego, dekantacja wina
oczywiście ważny był wybór odpowiednich kieliszków, karafki...oraz rekomendacja gościom podawanego alkoholu.


2. Degustacja w ciemno – zawodnicy mieli podać nazwę oraz pochodzenie alkoholu.

 

Podane zostały: Cabernet Franc Selection 2008, DHC Villany,
oraz Clos Des Orfeuilles Muscadet Sevre et Maine Sur Lie AOC.

3.Kolejnym wyzwaniem było dobranie win do dań zaprezentowanych przez Josepha Seeletso:

  • tatar z tuńczyka/imbir/avocado
  • królik/banan/quinna
  • pandan(owoce drzewa pandanu)/orzechy brazylijskie/piana z buraków

4.Następnie należało znaleźć błędy w karcie win.
Sparkling
NV Cesarini Sforza Cuvee Brut Riserva Metodo Classico Trento DOC
NV Cesarini Sforza Cuvée Brut Metodo Classico Trento DOC
NV Ruggeri Prosecco di Valdobbiedene Superiore Cartizze DOCG
NV Ruggeri Prosecco di Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
White
2011 Aldo Conterno Amabsador Chardonnay Lange DOC
2011 Aldo Conterno Bussiador Chardonnay Langhe DOC
2011 Inama Vigneti di Foscarino Soave Classico Superiore DOCG
2011 Inama Vigneti di Foscarino Soave Classico DOC
2010 Terruzi & Puthod Terre di Tufi Vemacci di San Gimignano DOCG
Teruzzi & Puthod Toscana IGT Terre di Tufi
Red
2011 Sertoli Salis Chiavennasca Terrazze Retiche IGT
2011 Sertoli Salis Chiavennasca Terrazze Retiche di Sondrio IGT
2008 Planeta Mille e una Notte Terre Siciliane IGT
2008 Donnafugata Contessa Entellina Mille e una Notte
1996 Quintarelli Amarone della Valolicella Classico DOC
w roczniku 1996 to wino nie powstało
2006 Rinaldi Barolo Brunate Cicala DOCG
2006 Giuseppe Rinaldi Barolo Brunate Le Coste DOCG
Sweet
1998 Avignonesi Vin Santo di Montepulciano DOC
bezbłędnie 
(Wyróżnione innym kolorem i kursywą poprawne nazwy)
5.Kolejnym zadaniem było rozpoznanie pięciu alkoholi w ciemnych kieliszkach. 


Należało polegać wyłącznie na zmysłach smaku i zapachu. Kolor był ukryty w czarnym, nieprzezroczystym kieliszku.
Nie było to łatwe zadanie...


w kieliszkach ukryte były:
  • Vestal Appellation Kaszebe – Westalka Kaszebe – wódka z ziemniaków uprawianych „w baśniowej krainie lasów, jezior i małych gospodarstw rodzinnych, gdzie konie wciąż pracują pola i Vineta ziemniaki uprawiane specjalnie dla nas w glebach piaszczystych nadają charakter i poczucie miejsca, do tej małej produkcji seryjnej”.
  • Marsala superior Dolce, Vito Curatolo Arini – wino o zawartosci alkoholu 15-18%. Powstają w okolicy Marsali na Sycylii. Superior, czyi przynajmniej dwa lata starzone w beczkach.
  • Wenneker Oude Proever Genever - oryginalny holenderski destylat wysokiej jakości. Wytwarzany jest poprzez destylację słodu żytniego oraz jagód jałowca Leżakuje w beczkach z dębu amerykańskiego minimum kilka lat.
  • Tequila Penacho Azteca - powstaje z wyselekcjonowanych, dojrzałych (minimum 6 lat) roślin najlepszej – najsłodszej odmiany AGAVA WEBER. Penacho Reposado powstała w 100% z agawy i jest beczkowana przez 6 miesięcy.
  • Blanton's Special Reserve Amerykańska whiskey/ Bourbon z Kentucky
  1. Ostatnim zadaniem było rozpoznanie rozpoznawanie etykiet po ich fragmencie. 

    Nie były to zadania łatwe. Jeśli komuś wydaje się inaczej niech sam spróbuje. Dobra zabawa gwarantowana.


I. miejsce zdobył - Jan-Willem van der Hek z Holandii



Holenderski Mistrz Sommelierów. Posiada certyfikat ukończenia szkoły sommelierów. Obecnie zajmuje się handlem wina.

II. miejsce – Jakub Přibyl z Czech


III. miejsce – Maja Samuelsson ze Szwecji


Ukończyła Vinkällan Sommelier school. Obecnie pracuje jako marketing manager w Scandinavian Wine Academy. Wygrała konkurs “Freestyle Sommelier” organizowany przez Szwedzkie
Stowarzyszenie Sommelierów.

Podczas zawodów zostało wyłonionych również 3 najlepszych polskich sommelierów


I. miejsce – Adam Pawłowski
Sommelier w Northcote. Finalista UK Best Sommellier Competition 2014. Zwycięzca The Sud de France Sommelier Competition 2013

II. miejsce – Andrzej Strzelczyk
Sommelier, La Regina Warszawa, kilkukrotny Mistrz Polski (2012-2013), reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy Sommelierów w 2013 roku.

III. miejsce – Piotr Pietras
Sommelier Restauracja Maze by Gordon Ramsay, Londyn, wyróżnioną gwiazdką Michelina. Jest Certyfikowanym Sommelierem z Court of Master Sommeliers. W listopadzie podchodzi do stopnia
Advanced. W 2014 został jednym z 10-ciu sommelierów w UK objętych programem mentorskim Ateliers Ruinart.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz