W
tym roku, po raz pierwszy odbyły się Międzynarodowe Mistrzostwa
Polski Sommelierów.
Do
finału przeszło 3 uczestników:
Jan-Willem
van der Hek z Holandii, Jakub Přibyl z Czech oraz Maja Samuelsson ze
Szwecji.
Finaliści
występowali po kolei, wykonując od razu wszystkie finałowe
zadania.
1.
Obsłużenie gości dwóch stolików –
stolik
6-cio osobowy – podanie wina musującego,
stolik
3-trzy osobowy – podanie wina białego, dekantacja wina
oczywiście
ważny był wybór odpowiednich kieliszków, karafki...oraz
rekomendacja gościom podawanego alkoholu.
2.
Degustacja w ciemno – zawodnicy mieli podać nazwę oraz
pochodzenie alkoholu.
Podane
zostały: Cabernet Franc Selection 2008, DHC Villany,
3.Kolejnym
wyzwaniem było dobranie win do dań zaprezentowanych przez Josepha
Seeletso:
- tatar z tuńczyka/imbir/avocado
- królik/banan/quinna
- pandan(owoce drzewa pandanu)/orzechy brazylijskie/piana z buraków
4.Następnie
należało znaleźć błędy w karcie win.
Sparkling
NV
Cesarini Sforza Cuvee Brut Riserva Metodo Classico Trento DOC
NV
Cesarini Sforza Cuvée Brut Metodo Classico Trento DOC
NV
Ruggeri Prosecco di Valdobbiedene Superiore Cartizze DOCG
NV
Ruggeri Prosecco di Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
White
2011
Aldo Conterno Amabsador Chardonnay Lange DOC
2011
Aldo Conterno Bussiador Chardonnay Langhe DOC
2011
Inama Vigneti di Foscarino Soave Classico Superiore DOCG
2011
Inama Vigneti di Foscarino Soave Classico DOC
2010
Terruzi & Puthod Terre di Tufi Vemacci di San Gimignano DOCG
Teruzzi
& Puthod Toscana IGT Terre di Tufi
Red
2011
Sertoli Salis Chiavennasca Terrazze Retiche IGT
2011
Sertoli Salis Chiavennasca Terrazze Retiche di Sondrio IGT
2008
Planeta Mille e una Notte Terre Siciliane IGT
2008
Donnafugata Contessa Entellina Mille e una Notte
1996
Quintarelli Amarone della Valolicella Classico DOC
w
roczniku 1996 to wino nie powstało
2006
Rinaldi Barolo Brunate Cicala DOCG
2006
Giuseppe Rinaldi Barolo Brunate Le Coste DOCG
Sweet
1998
Avignonesi Vin Santo di Montepulciano DOC
bezbłędnie
(Wyróżnione innym kolorem i kursywą poprawne nazwy)
(Wyróżnione innym kolorem i kursywą poprawne nazwy)
5.Kolejnym
zadaniem było rozpoznanie pięciu alkoholi w ciemnych kieliszkach.
Należało polegać wyłącznie na zmysłach smaku i zapachu. Kolor
był ukryty w czarnym, nieprzezroczystym kieliszku.
Nie
było to łatwe zadanie...
w
kieliszkach ukryte były:
- Vestal Appellation Kaszebe – Westalka Kaszebe – wódka z ziemniaków uprawianych „w baśniowej krainie lasów, jezior i małych gospodarstw rodzinnych, gdzie konie wciąż pracują pola i Vineta ziemniaki uprawiane specjalnie dla nas w glebach piaszczystych nadają charakter i poczucie miejsca, do tej małej produkcji seryjnej”.
- Marsala superior Dolce, Vito Curatolo Arini – wino o zawartosci alkoholu 15-18%. Powstają w okolicy Marsali na Sycylii. Superior, czyi przynajmniej dwa lata starzone w beczkach.
- Wenneker Oude Proever Genever - oryginalny holenderski destylat wysokiej jakości. Wytwarzany jest poprzez destylację słodu żytniego oraz jagód jałowca Leżakuje w beczkach z dębu amerykańskiego minimum kilka lat.
- Tequila Penacho Azteca - powstaje z wyselekcjonowanych, dojrzałych (minimum 6 lat) roślin najlepszej – najsłodszej odmiany AGAVA WEBER. Penacho Reposado powstała w 100% z agawy i jest beczkowana przez 6 miesięcy.
- Blanton's Special Reserve Amerykańska whiskey/ Bourbon z Kentucky
- Ostatnim zadaniem było rozpoznanie rozpoznawanie etykiet po ich fragmencie.
I.
miejsce zdobył - Jan-Willem van der Hek z Holandii
Holenderski
Mistrz Sommelierów. Posiada certyfikat ukończenia szkoły
sommelierów. Obecnie zajmuje się handlem wina.
II.
miejsce – Jakub Přibyl z Czech
III.
miejsce – Maja Samuelsson ze Szwecji
Ukończyła
Vinkällan Sommelier school. Obecnie pracuje jako marketing manager w
Scandinavian Wine Academy. Wygrała konkurs “Freestyle Sommelier”
organizowany przez Szwedzkie
Stowarzyszenie
Sommelierów.
Podczas
zawodów zostało wyłonionych również 3 najlepszych polskich
sommelierów
I.
miejsce – Adam Pawłowski
Sommelier
w Northcote. Finalista UK Best Sommellier Competition 2014. Zwycięzca
The Sud de France Sommelier Competition 2013
II.
miejsce – Andrzej Strzelczyk
Sommelier,
La Regina Warszawa, kilkukrotny Mistrz Polski (2012-2013),
reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy Sommelierów w 2013 roku.
III.
miejsce – Piotr Pietras
Sommelier
Restauracja Maze by Gordon Ramsay, Londyn, wyróżnioną gwiazdką
Michelina. Jest Certyfikowanym Sommelierem z Court of Master
Sommeliers. W listopadzie podchodzi do stopnia
Advanced.
W 2014 został jednym z 10-ciu sommelierów w UK objętych programem
mentorskim Ateliers Ruinart.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz