- młoda kapusta,
- pęczek dymki,
- sól,
- pieprz,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 8 kotletów z górki jagnięcej z kością,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków rozmarynu,
- sól,
- pieprz
- 150 bulionu drobiowego,
- oliwa do smażenia,
Czosnek
rozetrzeć, rozmaryn posiekać.
Kotlety
oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem z rozmarynem.
Odstawić na 30 minut.
Z
kapusty usunąć wierzchnie uszkodzone liście. Przekroić wzdłuż
na ósemki, wyciąć głąb. Każdą ósemkę przekroić jeszcze na
pół w poprzek.
Włożyć
do miski, oprószyć solą, lekko ugnieść i odstawić na 20 minut.
Cebulki
oczyścić, przekroić wzdłuż na pół.
Kotlety
obsmażyć na oliwie, z obu stron na rumiano.
Przełożyć
na talerz.
Dymkę
podsmażyć na tłuszczu z obsmażania kotletów. Przełożyć na
talerz.
Kapustę
przepłukać, odcisnąć.
Podsmażyć
na patelni po mięsie i dymce.
Naczynie
do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć na dnie połowę
kapusty, następnie cebulki, mięso, przykryć resztą kapusty.
Oprószyć
zmielonym zielem angielskim i pieprzem.
Wlać
bulion.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut.
Ja
przygotowałam w małych jednoosobowych naczyniach do zapiekania.
Fajny pomysł, aby zapiec każdemu osobną porcję :) Sam przepis brzmi smakowicie.
OdpowiedzUsuń