Przepis dość stary i chyba bardzo popularny na początku XX wieku, gdyż pojawia się w większości książek kucharskich z tamtego okresu.
Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :)
1 kg mięsa z jelenia na gulasz,
5 ziaren pieprzu czarnego,
5 jagód jałowca,
łyżka tymianku świeżego,
sól,
smalec gęsi lub wieprzowy,
2 cebule,
100 ml bulionu wołowego,
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
20 suszonych śliwek,
1 winne jabłko,
100 g orzechów włoskich łuskanych
Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.
Cebule pokroić w półplasterki.
Jabłko pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso. Obrumienić ze wszystkich stron.
Wlać bulion oraz wino, dodać śliwki, jabłko i orzechy. Dusić do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz