piątek, 9 maja 2014

Potrawka z jelenia po niemiecku


Przepis dość stary i chyba bardzo popularny na początku XX wieku, gdyż pojawia się w większości książek kucharskich z tamtego okresu.

Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :)


  • 1 kg mięsa z jelenia na gulasz,

  • 5 ziaren pieprzu czarnego,

  • 5 jagód jałowca,

  • łyżka tymianku świeżego,

  • sól,

  • smalec gęsi lub wieprzowy,

  • 2 cebule,

  • 100 ml bulionu wołowego,

  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina,

  • 20 suszonych śliwek,

  • 1 winne jabłko,

  • 100 g orzechów włoskich łuskanych


Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.

Cebule pokroić w półplasterki.

Jabłko pokroić w kostkę.

Na patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso. Obrumienić ze wszystkich stron.

Wlać bulion oraz wino, dodać śliwki, jabłko i orzechy. Dusić do miękkości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz