- 3 pstrągi patroszone,
- 300 g pieczarek,
- 50 ml brandy,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 żółtko,
- masło,
- cytryna,
- sól,
- pieprz
Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Pieczarki
oczyścić, umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół a następnie
w grube półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła.
Gdy
już są podsmażone dodać brandy i smażyć do odparowania płynu.
Wymieszać
z posiekaną natką i żółtkiem.
Doprawić
solą i pieprzem.
Włożyć
farsz do środka ryby.
Grubą folię aluminiową złożyć na pół, posmarować masłem, położyć dwa plasterki cytryny, na nich rybę, na wierzchu ryby położyć plasterek masła. Rybę zawinąć w folię tak, aby nie mógł w trakcie grillowania wyciekać sos.
Rybę
ułożyć na grillu, grillować około 25 – 30 minut.
Tak przygotowana rybę można upiec w piekarniku.
zastawa z
Tak przygotowana rybę można upiec w piekarniku.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz