- 2 pęczki zielonych szparagów,
- sól,
- cukier,
- 40 g masła,
- 40 g mąki,
- 0,5 l mleka,
- 2 żółtka,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
-
2
łyżki startego parmezanu
Sos
beszamelowy to sos podstawowy przygotowany z białej zasmażki z
masła i mąki (w równych ilościach wagowych) oraz mleka.
Szparagi
obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać
a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco"
(chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je
powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i
ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania.
Szparagi
ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Na
patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie
rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały
grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Żółtka
utrzeć, dalej ucierając wlewać gorący sos. Doprawić solą i
gałką muszkatołową.
Sos
wylać na szparagi, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Również
białe szparagi można przygotować pod beszamelem.Więcej przepisów ze szparagami tutaj.
zastawa z
jeszcze nigdy nie próbowałam szparagów,,i chyba czas najwyższy to zmienić :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)
Usuńależ cudny klimat tych szparagowych zdjęć!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń