poniedziałek, 5 maja 2014

Szparagi pod beszamelem


  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • sól,
  • cukier,
  • 40 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sos beszamelowy to sos podstawowy przygotowany z białej zasmażki z masła i mąki (w równych ilościach wagowych) oraz mleka.

Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania.
Szparagi ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Żółtka utrzeć, dalej ucierając wlewać gorący sos. Doprawić solą i gałką muszkatołową. 
 

Sos wylać na szparagi, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Również białe szparagi można przygotować pod beszamelem.


Więcej przepisów ze szparagami tutaj.
zastawa z

4 komentarze: