- 2 pęczki szparagów,
- sól,
- cukier,
- 1 żółtko,
- 1,5 łyżki wina białego półwytrawnego,
- 125 g masła,
- sok z cytryny,
- sól,
-
pieprz
Sos
holenderski jest ciepłym sosem o konsystencji majonezu.
Przyrządza
się go z żółtek, wody/wina i masła.
Sos
holenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego
poszczególnych składników otrzymujemy
sos
Choron - koncentrat
pomidorowy,
sos
bearneński (berneński) –
wino i estragon,
sos
maltański –
sok pomarańczowy
sos
musztardowy –
musztarda
sos
muślinowy –
bita śmietana
Szparagi
obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać
a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie
ciemniały.
Gotować,
najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w
wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki.
Szparagi
włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 5
minut od zagotowania.
Masło
zagotować, zszumować - zdjąć pianę.
Żółtko
rozbełtać z winem. Ubijać na parze do uzyskania puszystej piany.
Dalej
ubijając zdjąć z ognia i dolewać kroplami masło.
Doprawić
do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Szparagi
wyłożyć na talerz, na szparagach ułożyć sos.
Również
zielone szparagi można podać z sosem holenderskim.
Szparagi
zielone gotujemy krócej. 3 minuty w zupełności wystarczą.
Najbardziej lubię polane masełkiem przetopionym z bułka tarta :) co nie oznacza ze nie spróbuje Twojej propozycji :) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńpolecam - w końcu to klasyka... a ja najbardziej lubię same, prosto z wody :)
UsuńWłaśnie przed chwila kupiłam szparagi. Z nieba mi spadłaś z tym przepisem. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/