Parę
dni temu, wraz z trójką blogerów (Julitą, Dotą, Szymonem), mieliśmy przyjemność
spotkać się z Szefem Kuchni z restauracji Venti-tre w hotelu RegentWarsaw Hotel, Marcinem Suchenkiem.
Od
2007 Marcin Suchenek jest Szefem kuchni – Chef de Cuisine, a w
Venti-tre pracuje od 2002. Wcześniej szkolił się pod okiem Kurta
Schellera, Stefano Bonafe, Fabio Brambilla oraz Antonio Torino.
Od
2010 roku Marcin Suchenek zaangażowany jest w promocję polskiej
kuchni oraz produktów ekologicznych. I stąd zaproszony na spotkanie
z nami został pan Maciej Bartoń z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia
Przetwórców i Producentów Ekologicznych Polska Ekologia.
Mieliśmy
możliwość poznania i spróbowania prawdziwych wędlin, tak różnych
od tego co na co dzień możemy kupić w sklepach....
Następnie
przystąpiliśmy do pracy. Pod okiem Szefa i całej załogi
przygotowaliśmy wspaniałe dania składające się ze szparagów,
młodej marchewki, skorzonery, młodych ziemniaków oraz wyboru mięs
z grilla.
Sami
przygotowaliśmy dania od podstaw mając do dyspozycji całą kuchnię
oraz życzliwą pomoc i wiedzę Szefa Marcina Suchenka oraz całej
załogi. Mieliśmy możliwość prześledzić drogę dania od
produktu do talerza :)
Marchewka również lubi być obrana
Ziemniaki
ugotowane w skórce, później trzeba było obrać i podciąć z
jednej strony, tak aby potem można było je postawić na talerzu.
Mięso się grilluje....schab z kością, polędwiczka wieprzowa, rostbef
wołowina z grilla odpoczywa w maśle ziołowym.
Pani Karolina Gochnio …. czuwała nad wszystkim.
A tak się robi sos holenderski. Marcin Suchenek pokazał jak przygotować klasyczny sos holenderski z użyciem
wywaru z przypraw, czosnku, chili, szalotek...
na talerzu trzeba wszystko ułożyć
a tak wyglądały nasze dania
a
tu już po... jak widać wszyscy w doskonałych humorach
Bardzo dziękuję za możliwość wspólnego gotowania i za dużo uśmiechu,
Zdobytą wiedzę na pewno wykorzystam w kolejnych swoich przepisach.
Kasiu, dziękuję za zdjęcia :)
http://wrzacakuchnia.pl/2014/05/warsztaty-marcinem-suchenkiem/
http://www.oneginetatopa.blogspot.de/2014/05/skorzonera-czyli-zimowe-szparagi-ucze.html
http://przepisnaprzepis.blogspot.com/2014/05/warsztaty-w-hotelu-regent-szef-marcin.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz