czwartek, 12 czerwca 2014

Andrea Scarantino - z miłości do makaronu


Niedawno w studio kulinarnym Kenwood odbyły się warsztaty Malma - per l'amore della pasta - z miłości do makaronu, które prowadził pochodzący, z Sycylii Andrea Scarantino, Szef Kuchni w restauracji Mamma Marietta
 


W warsztatach, w moim imieniu, wzięła udział moja Córka Kasia, która chętnie skorzystała z możliwości poznania innego oblicza (włoskiego oblicza) potraw z makaronem w roli głównej.
Podczas spotkania, pod okiem Szefa powstało kilka bardzo ciekawych i łatwych w przygotowaniu dań. 



Oto dwa z nich:
 


Spaghetti ai 3 Pomodori e Vitellino – Spaghetti w 3 Pomidorach i Cielęcinie
  • Spaghetti 100g,
  • Cielęcina 50g,
  • Pomidorki cherry 90g,
  • Pomidory piccadilly 60g,
  • Pomidory san marzano 50g,
  • Cebula szalotka 10g,
  • 4 listki świeżej bazylii,
  • 3 gałązki świeżego oregano,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli różowej z Himalajów lub zamiennie sól morska,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka tartego Parmezanu
  • 1 łyżka masła
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obrać cebulę, pokroić w kostkę i przesmażyć z plastrami cielęciny na oliwie z oliwek. Dodać pomidory (pomidory możemy obrać ze skórki, jednak Włosi dodają je w całości) bazylię, łyżkę masła oraz przyprawy. Wszystko smażyć na jednej patelni do momentu, aż sos lekko zgęstnieje, a mięso stanie się miękkie. Całość połączyć z makaronem.
Wyłożyć na talerz, udekorować bazylią i łyżką parmezanu. 




Penne agli Asparagi e Mascarpone – Penne ze Szparagami i Mascarpone
  • Penne 100g,
  • 1 szt. małej cebuli
  • zielone szparagi 200g,
  • wywar 60ml,
  • 1 łyżka tartego Parmezanu
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżka Mascarpone
  • 3 liście świeżej bazylii
szczypta soli różowej z Himalajów lub zamiennie sól morska,
szczypta czarnego pieprzu
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Szparagi umyć, odciąć końce, pokroić  w kawałki o długości 3 cm. Wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody  i gotować aż będą miękkie.
Szparagi odcedzić, a na uzyskanym wywarze udusić pokrojoną cebulę, dodać białe wino, liście bazylii i gotować przez 15 min. Doprawić solą, pieprzem, następnie dodać serek mascarpone. Delikatnie dołożyć szparagi i całość połączyć z ugotowanym al dente makaronem.

Bardzo dziękujemy Malma za możliwość wzięcia udziału w warsztatach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz