Niedawno w studio kulinarnym Kenwood odbyły się warsztaty Malma - per l'amore della pasta - z miłości do makaronu, które prowadził pochodzący, z Sycylii Andrea Scarantino, Szef Kuchni w restauracji Mamma Marietta.
W warsztatach, w moim imieniu, wzięła udział moja Córka Kasia, która chętnie skorzystała z możliwości poznania innego oblicza (włoskiego oblicza) potraw z makaronem w roli głównej.
Podczas spotkania, pod okiem Szefa powstało kilka bardzo ciekawych i łatwych w przygotowaniu dań.
Oto dwa z nich:
Spaghetti ai 3 Pomodori e Vitellino – Spaghetti w 3 Pomidorach i Cielęcinie
- Spaghetti 100g,
- Cielęcina 50g,
- Pomidorki cherry 90g,
- Pomidory piccadilly 60g,
- Pomidory san marzano 50g,
- Cebula szalotka 10g,
- 4 listki świeżej bazylii,
- 3 gałązki świeżego oregano,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli różowej z Himalajów lub zamiennie sól morska,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżka tartego Parmezanu
- 1 łyżka masła
Wyłożyć na talerz, udekorować bazylią i łyżką parmezanu.
Penne agli Asparagi e Mascarpone – Penne ze Szparagami i Mascarpone
- Penne 100g,
- 1 szt. małej cebuli
- zielone szparagi 200g,
- wywar 60ml,
- 1 łyżka tartego Parmezanu
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżka Mascarpone
- 3 liście świeżej bazylii
szczypta czarnego pieprzu
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Szparagi umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki o długości 3 cm. Wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody i gotować aż będą miękkie.
Szparagi odcedzić, a na uzyskanym wywarze udusić pokrojoną cebulę, dodać białe wino, liście bazylii i gotować przez 15 min. Doprawić solą, pieprzem, następnie dodać serek mascarpone. Delikatnie dołożyć szparagi i całość połączyć z ugotowanym al dente makaronem.
Bardzo dziękujemy Malma za możliwość wzięcia udziału w warsztatach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz