Wina
z Piemontu, dzięki niezwykłemu terroir i wieloletniej tradycji od
wielu lat cieszą światowym uznaniem. Powierzchnia winnic rozciąga
się na obszarze 47 000 hektarów, dając rocznie około 3 milionów
hektolitrów, co stanowi około 6% ogółu włoskiej produkcji.
Te
wspaniałe winnice pokrywają okoliczne wzgórza, niestety ich
wydajność jest stosunkowo mała – co z kolei dzięki pracy
człowieka przekłada się na ich bardzo wysoką jakość. To dzięki
wielowiekowej tradycji i ciężkiej pracy Piemont jest jednym z
wiodących regionów winiarskich Włoch. Warto również wspomnieć,
że mimo iż system apelacji jest dość skomplikowany i zawiły, to
istnieje tam 58 apelacji kontrolowanego pochodzenia – 42 DOC i 16
DOOCG.
Po
małej dawce informacji o Piemoncie pora przejść do win, które
zostały wybrane i były omawiane podczas seminarium, które
prowadziła Ewa Wieleżyńska. Wyselekcjonowano osiem win, które
teraz pokrótce omówię.
Pierwsze
do naszych kieliszków trafiło Rivetto Langhe Nascetta Doc 2012 –
wspaniałe wino z mało znanej białej odmiany Nascetta. Obecnie
zajmuje ona około 20 ha upraw w Piemoncie. Daje wina mineralno
owocowe o ciekawym finiszu i dość długim posmaku. Koniecznie
trzeba spróbować.
Drugie
białe wino to Malvira Roero Arneis „Renesio” DOCG od jednego z
najbardziej renomowanych producentów. Sama odmiana Arneis do
niedawna prawie nie istniała w szerszym obiegu. Dopiero w latach ’70
ubiegłego wieku nastąpiła jej znakomita rewitalizacja, dzięki
czemu dzisiaj możemy cieszyć się wspaniałymi winami. Arneis daje
wina o dość wyraźnej dawce goryczki, dlatego w winie pozostawia
się dość sporą dawkę cukru resztkowego, by zredukować ten efekt
i podnieść walory smakowe wina. Polecane szczególnie latem do
sałatek, owoców morza czy kurczaka.
Pierwszym
z czerwonych win było Terre del Barolo Verduno Pelaverga DOC 2013
Wino
z powstało w 100% z odmiany Pelaverga Piccolo, która charakteryzuje
się dość ziołowym aromatem, przez co idealnie nadaje się lekko
schłodzone do picia na tarasie. Doskonałe dla fanów nowych doznań.
Drugie
czerwone wino Monchiero F. LLI Barbera d’Alba Superiore DOC 2011
Klasyka
regionu w bardzo dobrym wydaniu. Przyjemnie owocowe, soczyste, z nutą
kandyzowanych owoców.
Kolejne
to Franco Mondo Barbera d’Asti Superiore Nizza DOCG 2009 le Rose.
Wino
w stylu poprzedniego, lecz aromaty bardziej zrównoważone i kolor
bardziej rubinowy. Stwierdzono, że idealne do degustacji w ciemno. A
o tym czy Barbera d’Asti czy d’Alba czytelnik musi zdecydować
sam.
Kolejna
ciekawostka degustacji to Piedmontop Tenuta Montemagno Ruche di
Castagnole Monferatto DOCG 2013. Szczep Ruche to intrygująco ziołowy
aromat, nuty czerwonej róży – stąd określenie przez
uczestników: ”czerwony Gewurztraminer”. Jeśli dodamy do tego
bladoczerwoną barwę wina, to nawet w połączeniu z sushi będzie
dobre.
Siódme
i ostatnie czerwone wino to wyczekiwane przez wielu Barolo od
Piedmontop Bric Cenciurio DOCG 2010. Według prowadzącej i wielu
włoskich producentów 2010 Barolo to bardzo klasyczny rocznik. Wino
aromatyczne, bogate w taniny i o cudnej urody barwie. Warto jeszcze
poczekać kilka lat, aby się bardziej rozwinęło.
Zwieńczeniem
seminarium było wino deserowe Moscato d’Asti Tacco 12 DOCG od
Scarpy. Niezwykle aromatyczne, orzeźwiające i słoneczne wino na
niejedno letnie popołudnie. Idealne samo lub w połączeniu z
owocową sałatką lub lekkim deserem. Doskonałe dla wielu
podniebień Polaków.
Po
zakończonym seminarium i degustacji wybranych win uczestnicy ochoczo
ruszyli między stoliki zastawione butelkami z winem, oliwą i
serami, by oddać się dalszej pasji doznań smakowych i konwersacji
z licznie przybyłymi mieszkańcami Piemontu.
Do
zobaczenia za rok.
Tomasz Noga, specjalista do spraw wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz