Chłodnik przygotowany podczas warsztatów z Kikkomanem i Tbabasco
- 330ml jogurtu naturalnego,
- 330ml maślanki naturalnej,
- 330ml kefiru,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 2 ząbki czosnku,
- jaja przepiórcze ugotowane na twardo,
- 2 średnie buraki,
- 3 łyżki oliwy,
- sos TABASCO Garlic,
- sól,
- pieprz
Umyte buraki (my użyliśmy żółte buraki) upiec w piekarniku, aż będą miękkie, przez około 1 godzinę. Upieczone, przestudzone, obierać ze skóry i posiekać w równą, kosteczkę – jak na tatara. Ogórka umyć, obierać ze skórki za pomocą obieraczki i zetrzće na grubych oczkach tarki. Rzodkiewki opłukać pod bieżącą wodą, zetrzeć na małych oczkach tarki. Ząbki czosnku rozgnieść, obierać z łupiny i drobno posiekać, następnie brzegiem noża rozetrzeć na pastę. Nabiał połączyć w jednej misce, dodać przygotowane wcześniej ogórki, rzodkiewki, czosnek, oliwę, doprawić solą, kilkoma kroplami sosu Tabasco Garlic i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Chłodnik najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, aby się schłodził. Podawać z ugotowanym na twardo przepiórczym jajem i tatarem z buraka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz