piątek, 27 czerwca 2014

Chłodnik ogórkowy z przepiórczymi jajami i pieczonymi burakami



Chłodnik przygotowany podczas warsztatów z Kikkomanem i Tbabasco

  • 330ml jogurtu naturalnego,
  • 330ml maślanki naturalnej,
  • 330ml kefiru,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jaja przepiórcze ugotowane na twardo,
  • 2 średnie buraki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sos TABASCO Garlic,
  • sól,
  • pieprz


Umyte buraki (my użyliśmy żółte buraki) upiec w piekarniku, aż będą miękkie, przez około 1 godzinę. Upieczone, przestudzone, obierać ze skóry i posiekać w równą, kosteczkę – jak na tatara. Ogórka umyć, obierać ze skórki za pomocą obieraczki i zetrzće na grubych oczkach tarki. Rzodkiewki opłukać pod bieżącą wodą, zetrzeć na małych oczkach tarki. Ząbki czosnku rozgnieść, obierać z łupiny i drobno posiekać, następnie brzegiem noża rozetrzeć na pastę. Nabiał połączyć w jednej misce, dodać przygotowane wcześniej ogórki, rzodkiewki, czosnek, oliwę, doprawić solą, kilkoma kroplami sosu Tabasco Garlic i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Chłodnik najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, aby się schłodził. Podawać z ugotowanym na twardo przepiórczym jajem i tatarem z buraka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz