wtorek, 3 czerwca 2014

Kaczka podwędzana pieczona


  • 1 kaczka,
  • sól,
  • gałązki jałowca do wędzenia,
  • 250 ml soku z pomarańczy,
  • 50 ml sosu sojowego Kikkoman,
  • 1 łyżka miodu lipowego,
Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.
Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – (zawsze go odcinam).
Kaczkę przeciąć wzdłuż mostka na pół, rozłożyć. Lekko osolić skórę.
Na dnie dużej patelni z grubym dnem (ja używam stalowego woka) ułożyć gałązki jałowca. Położyć ruszt, na nim kaczkę skórą do góry i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić godzinę.
W garnku zagotować sok z pomarańczy z sosem sojowym i miodem.
Kaczkę przełożyć do worka do pieczenia, położyć skórą do dołu, polać sosem. Worek zamknąć. Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 2 -2.5 godziny.
Po godzinie pieczenia odwrócić kaczkę do góry skórą.

 zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz