- 1 kaczka,
- sól,
- gałązki jałowca do wędzenia,
- 250 ml soku z pomarańczy,
- 50 ml sosu sojowego Kikkoman,
- 1 łyżka miodu lipowego,
Kaczkę
dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór -
pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.
Odciąć
końcówki skrzydeł, kuperek – (zawsze go odcinam).
Kaczkę
przeciąć wzdłuż mostka na pół, rozłożyć. Lekko osolić
skórę.
Na
dnie dużej patelni z grubym dnem (ja używam stalowego woka)
ułożyć gałązki jałowca. Położyć ruszt, na nim kaczkę skórą
do góry i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić
godzinę.
W
garnku zagotować sok z pomarańczy z sosem sojowym i miodem.
Kaczkę
przełożyć do worka do pieczenia, położyć skórą do dołu,
polać sosem. Worek zamknąć. Kaczkę wstawić do piekarnika
nagrzanego do 140 stopni na 2 -2.5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz