Niedawno, na zaproszenie restauracji La Rotisserie miałam przyjemność degustować 6 dań, które w ciągu 10 lat działalności cieszyły się największą popularnością wśród gości restauracji. Restauracja mieści się w hotelu Le Regina w Warszawie, a Szefem kuchni od samego początku jest Paweł Oszczyk - laureat nagrody "Prix du Chef de l'avenir - Kucharz Przyszłości".
Dania
podawał nam sam Szef Paweł Oszczyk,
a wina dobierał Andrzej
Strzelczyk, wielokrotny mistrz Polski Sommelierów. Wspaniały duet.
Na
powitanie otrzymałyśmy różową Cava Rose Noche Y Dia.
Jako
pierwsze danie na stole pojawiły się wspaniałe małże Św. Jakuba
z orzeszkami pini, kalafiorem i rodzynkami.
Kolejnym
daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno
krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z
dressingiem z rokitnika, a do tatara piłyśmy Pascal Bellier Cheverny
2012.
Następnie
otrzymałyśmy terrinę presse z kaczki confit i foie gras z
karmelizowanym porem i jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection
Aszu 3 Puttonyos 2008.
Przyszedł
czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza
atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach
Esporao Reserva 2011.
Po
dorszu sorbet rabarbarowy,
po którym pierś kaczki w buraczkach,
komosa ryżowa, sos z wiśni i czarnego pieprzu i Emiliana Signos De
Origen Syrah 2010.
I
oczywiscie deser - sorbet Earl Grey z bezą truskawkową i Mülheimer
Sonnenlay Riesling Auslese 2008.
To była uczta dla podniebienia i dla oczu. Wspaniałe dania uzupełnione świetnym doborem wina, dbałość o szczegóły, w tle muzyka na żywo...a z naszej strony setki pytań...
Choćbym
bardzo chciała do czegoś się przyczepić, skrytykować to nie mam
do czego. Nawet sorbet z rabarbaru był wspaniały, i jak dla mnie lekki
posmak truskawki nadawał mu więcej blasku :)
A
po kolacji chwila rozmowy z Pawłem Oszczykiem o kuchni, o ziołach
na dziedzińcu hotelu i kolejnym spotkaniu....
A teraz ...mogę marzyć, o kolejnym spotkaniu „przy garach” z
Pawłem Oszczykiem i możliwości podpatrzenia, podejrzenia Go w
kuchni....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz