- Makrela,
- 1/2 kopru włoskiego,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- oliwa
Makrelę
oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy.
Oprószyć
solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej
30 minut.
Koper
pokroić w cienkie plastry.
Naczynie
do zapiekania skropić oliwą, ułożyć część kopru, położyć
na nim rybę. Do środka i na wierzchu ułożyć resztę kopru.
Skropić oliwą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 – 40 minut.
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją
nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły
oznacza, że ryba jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz