- 1 kg muli,
- 80 g startych migdałów,
- 100 g tartej bułki,
- 1 pepperoni,
- 1 ząbek czosnku,
- 250 g natki pietruszki,
- 30 g parmezanu,
- oliwa,
Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane.
Szczególnie
trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z dzikiego
zbioru, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych.
Zagotować
500 ml wody w garnku o szerokim dnie, wrzucić małże, przykryć i
gotować około 5 minut. Wyjąć mule, wody z gotowania nie wylewać.
Zamknięte
muszle wyrzucić.
Na
patelnię wlać 5 łyżek oliwy, wsypać bułkę tartą i migdały,
podsmażać do przyrumienienia.
Czosnek,
pepperoni i pietruszkę posiekać, wymieszać z parmezanem. Dodać do
podsmażonej bułki, wlać 3 łyżki oliwy, około 150 ml wywaru z
gotowania małż, dokładnie wymieszać.
Układać
farsz na przygotowane polówki muli.
Ułożyć
je na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4-5
minut.
ciekawy pomysł na mule z migdałami!
OdpowiedzUsuń