- 400 g pęczaku,
- 2 – 3 cebule,
- 60 g grzybów suszonych (u mnie opieńki),
- 1-2 ząbki czosnku,
- łyżeczka posiekanego rozmarynu,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 200 ml mocnego bulionu,
- oliwa do smażenia,
- sól,
- cukier
Cebule
pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie dodając szczyptę
soli i cukru. Następnie dodać grzyby, czosnek, rozmaryn i
przesmażyć 5 minut, następnie dodać pęczak. Przesmażyć. Wlać
wino i smażyć aż cały płyn odparuje.
Dodać
bulion, smażyć mieszając aż płyn odparuje. Następnie dolewając
wodę smażyć na małym ogniu aż pęczak będzie miękki.
Ten pęczak to suchy się smaży? Nie trzeba namoczyć albo podgotować?
OdpowiedzUsuńtak, na patelnię wsypuje się suchy pęczak :)
UsuńPierwszy raz spotkałem się z takim daniem, pomimo że przepis nie wygląda na trudny.
OdpowiedzUsuńdanie bardzo łatwe w przygotowaniu, a przepis wzorowany na risotto :)
Usuń