poniedziałek, 16 czerwca 2014

Pęczotto z grzybami


  • 400 g pęczaku,
  • 2 – 3 cebule,
  • 60 g grzybów suszonych (u mnie opieńki),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka posiekanego rozmarynu,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 ml mocnego bulionu,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • cukier
Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie dodając szczyptę soli i cukru. Następnie dodać grzyby, czosnek, rozmaryn i przesmażyć 5 minut, następnie dodać pęczak. Przesmażyć. Wlać wino i smażyć aż cały płyn odparuje.
Dodać bulion, smażyć mieszając aż płyn odparuje. Następnie dolewając wodę smażyć na małym ogniu aż pęczak będzie miękki. 
 

4 komentarze:

  1. Ten pęczak to suchy się smaży? Nie trzeba namoczyć albo podgotować?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz spotkałem się z takim daniem, pomimo że przepis nie wygląda na trudny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. danie bardzo łatwe w przygotowaniu, a przepis wzorowany na risotto :)

      Usuń