- 600 g mięsa z rosołu,
- 3 cebule,
- tłuszcz do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- bulion,
- Ciasto na pierogi:
- 450 ml mąki,
- 250 ml ciepłej wody,
- szczypta soli
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około
250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Mięso
zemleć.
Cebule
pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu (masło, oliwa, smalec).
Dodać mięso, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać trochę
bulionu (około 50 ml), tak aby farsz nie był bardzo ścisły.
Można
doprawić ostra papryką, chilli, tymiankiem....wariacji może być
dużo.
Ciasto
wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać
kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi
pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać,
przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy
pierogi się ugotują należy je wyjąć.
Podawać
z wody lub podsmażone.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz