- 4 przepiórki,
- sól,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 chili,
- masło i oliwa do smażenia,
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (mięta, melisa, tymianek, kolendra),
- 1/2 kostki masła
- Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć.
Na
patelni rozpuścić po 2 łyżki masła i oliwy. Dodać obrany i
przekrojony czosnek oraz przekrojone chili.
Smażyć
aż czosnek nabierze jasno złotego koloru.
Wyjąć,
nie wyrzucać.
Smażyć
do zrumienienia, odwrócić, smażyć do zrumienienia z drugiej
strony.
Masło
zmiksować z ziołami, czosnkiem i chili.
Podsmażone
przepiórki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Ułożyć skórą do dołu.
Na
każdej przepiórce ułożyć masło ziołowe. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15-20 minut – do miękkości.
Mniam, mniam. Wspaniałe danie na specjalne okazje.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń