niedziela, 15 czerwca 2014

Przepiórki w ziołach



  • 4 przepiórki,
  • sól,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 chili,
  • masło i oliwa do smażenia,
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (mięta, melisa, tymianek, kolendra),
  • 1/2 kostki masła
  • Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. 


Przepiórki przeciąć wzdłuż mostka na pół, rozłożyć. Lekko osolić.
Na patelni rozpuścić po 2 łyżki masła i oliwy. Dodać obrany i przekrojony czosnek oraz przekrojone chili.
Smażyć aż czosnek nabierze jasno złotego koloru.
Wyjąć, nie wyrzucać.


Na tłuszczu ułożyć przepiórki skórą w dół.
Smażyć do zrumienienia, odwrócić, smażyć do zrumienienia z drugiej strony.
Masło zmiksować z ziołami, czosnkiem i chili.
Podsmażone przepiórki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć skórą do dołu.
Na każdej przepiórce ułożyć masło ziołowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15-20 minut – do miękkości.

2 komentarze: