O
serach opowiadał Gieno Mientkiewicz, człowiek który nie tylko o
serach wie wszystko. Wie nawet, gdzie jest łąka, na której pasie
się krowa – ta z białym uchem, czy owca... ta Mecia... ;)
Przedstawionych
zostało nam kilka serów, tak zwanych zagrodowych oraz kilka
przekąsek z serami.
Myster
Wańczyk (kozi/niepasteryzowany)
Gouda
Farmerska (krowi/niepasteryzowany)
Gouda
Przemkowska (krowi/niepasteryzowany)
Pieczona
Rita (kozi/pasteryzowany)
Szafir
4-miesięczny (krowi/pasteryzowany)
Szafir
8-miesięczny (krowi/pasteryzowany)
Bursztyn
12-miesięczny (krowi/pasteryzowany)
Frontiera
Blue Jersey (krowi/niepasteryzowany)
Babeczki
zapieczone z kozim serem Łomnickim z czosnkiem niedźwiedzim oraz
konfiturą z czarnego bzu Fimaro
Crostini
z bagietki francuskiej z Goudą Farmerską, kiełbasą chorizo i
oliwką Manzanilla
Sałatka
w szklance: sałata cukrowa, ser kozi sałatkowy, Sery Polskie,
orzechy włoskie, jogurt naturalny i konfitura pomarańczowa
Pieczona
Rita z bagietką słowiańską i konfiturą z wiśni z kardamomem
Gruszka
z Goudą Przemkowską w miodzie lawendowym
Cava Palau Semi Seco (Hiszpania, Katalonia, półwytrawne)
Jak
już nie raz pisałam, przy doborze win do potraw każdy powinien
polegać na swoim smaku. Oczywiście można podpierać się
sprawdzonymi połączeniami, ale próbować warto.
Gwiazdą wieczoru była Frontiera Blue Jersey – ale świeciła dużo jaśniej w towarzystwie WINA SŁODKIEGO ( DESEROWEGO)
Warto
czasem skusić się na kawałek sera, innego od tych sklepowych. Tu
każdy ser ma swój smak, aromat....Każdy z prezentowanych serów
był inny, niepowtarzalny i każdy miał swoich zwolenników, chociaż
niektóre były bardziej rozchwytywane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz