- 1 kg truskawek,
- 250 g serka mascarpone
- 250 g spaghetti – może być inny,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżka miodu lipowego,
- 1 garść listków mięty i melisy,
- sól
Truskawki
umyć, osuszyć, odszypułkować. 800 g pokroić na pół, resztę
(najładniejsze) odłożyć.
Na
patelni rozpuścić cukier, wrzucić truskawki i zagotować.
Truskawki odcedzić i zmiksować. Płyn z truskawek gotować do
zgęstnienia. Połączyć z serkiem mascarpone a następnie ze
zmiksowanymi truskawkami. Doprawić do smaku miodem. Kilka listków
ziół odłożyć, resztę rozdrobnić i wymieszać z sosem
truskawkowym.
Makaron
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Na
talerze wyłożyć 3/4 sosu. Do pozostałego na patelni sosu dodać
makaron, wymieszać. Wyłożyć makaron na talerze z sosem.
Udekorować pozostałymi truskawkami i listkami mięty i melisy.
Ja
użyłam buraczane spaghetti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz