Odkąd
szparagi triumfalnie, po kilkudziesięciu latach wróciły na nasze
stoły i zrobiły się modne, powstał naturalny problem czym je
popijać. Dyskusja na ten temat powraca co roku wczesną wiosną.
Zdeklarowani fani Rieslinga przekonywać będą, że to wino pasuje
do wszystkiego a do szparagów w szczególności. I oczywiście jest
w tym bardzo dużo racji. Riesling może mieć tysiące twarzy od
mineralnej z dużą kwasowością po słodką .
Ale
nie jest to jedyna możliwość. Sprawdzą się na pewno Grüner
Veltlinerem, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc. Na pewno dobrym kompanem
może być portugalskie Vinho Verde.
Ale
to tylko teoria lub przypuszczenia. Żeby być pewnym trzeba
próbować, próbować i jeszcze raz próbować. Tak naprawdę ważne
jest jak i z czym szparagi będą podane.
Dzięki
spotkaniu zorganizowanemu przez Kondrat Wina Wybrane
i restaurację Oliva
mieliśmy okazję spróbować trzech dań ze zielonymi szparagami w
roli głównej.
Przygotował
je szef kuchni restauracji Oliva Łukasz Żuchowski
Zaproponował
nam:
-
zielone szparagi w oliwie cytrynowej, soli morskiej z pikantnym sosem
rouille;
-
szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami;
-
tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili.
My
również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu.
Jan
Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych win.
-
Vilacetinho Vinho Verde DOC (27 zł) – świeże, z
delikatnymi aromatami cytrusowymi, orzeźwiające.
-
St. Just Yves Lambert Blanc
Saumur AOC (46 zł) – dominują aromaty kandyzowanych
owoców, cytrusów. Pełne, dobrze zbalansowane z przyjemnym
finiszem.
-
Ilurce Rosado Rioja DOCa (29 zł) – różowe ze szczepu
garnacha. O dość i intsnsywnym kolorze. Aromatyczne (czerwone
owoce). Świeże .
-
Villadoria Barbera Piemonte DOC (29 zł) Rubinowy kolor,
aromaty owocowe -śliwki , wiśnie. Bardzo przyjazne i uniwersalne,
Bardzo dobra relacja jakości do ceny.
-
Leyda Lot 21 Pinot Noir Leyda Valley (120 zł) Jedyne tego
dnia wino starzone w beczce. Bukiet elegancki i złożony ( wiśnie,
jerzyny, pomarańcze z akcentami przypraw korzennych).
Pełne
z ładnie wtopionymi taninami I z dobrą przyjemną kwasowością.
Bardzo dobre eleganckie wino.
-
Bisol Salis Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG (85 zł)
Rześkie z pięknymi bąbelkami i dobrą kwasowością. W nosie
dominują aromaty owocowe,brzoskwiniowe i cutrusowe. W ustach jest
głatkie, łagodne z lekką słodyczą. Pyszne.
Próbowaliśmy
je kolejno do każdego dania. I oczywiście jednomyślności nie
było.
W
sobotni upalny poranek (godzina 10) zimne Prosecco smakuje zawsze i
do wszystkiego, do szparagów również.
Do
szparagów w oliwie cytrynowej z sosem rouille pasowało nam
połączenie z barberą oraz różową garnachą a i Prosecco dało
radę.
Do
szparagów z flambirowaną wątróbką i truskawkami chętnie
wypilibyśmy barberę , garnachę chociaż chenin blanc również
znalazł amatorów takich połączeń.
Tagliatelle
ze szparagami, krewetkami i chili dobrze łączyło się Vinoho Verde
jak również z chenin blanc.
Pinot
Noir jest winem bardzo smacznym ale chyba jednak zbyt ciężkim jak
do zaproponowanych dań.
Tak
naprawdę wybór wina zależy od sposobu przygotowania, dodatków,
przypraw.
Na
zakończenie spotkania szef kuchni Łukasz
Żuchowski zaserwował nam deser: lody chałwowe z
aromatyzowaną na miejscu pomarańczową oliwą i karmelizowanymi
zielonymi szparagami. Pycha.
Od
szefa kuchni dostaliśmy również przepisy na degustowane dania.
Przepisy niedługo.
Degustowaliśmy
na zaproszenie Kondrat Wina Wybrane.
Mmm widać, że smacznie było. Żałuję, że nie mogłam być, ale byłam daleko, daleko na wakacjach :)
OdpowiedzUsuń