- 600g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki),
- seler naciowy,
- 1 marchew,
- 3 łodygi selera naciowego,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 400g ugotowanej kaszy pęczak (200g suchej),
- pęczek natki pietruszki,
- 1⁄2 pęczka kolendry,
- 5-7 ząbków czosnku,
- 1 cytryna,
- jogurt naturalny,
- TABASCO Original,
- sól,
- pieprz
Uformować niewielkie hamburgery, kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub jak shish kebab - na drewnianych szpatułkach.
Tabbouleh: marchew, selera, ogórka i pomidorki umyć. Obraną marchew i selera naciowego pokroić w brunoise, czyli najpierw w tzw. zapałkę, a następnie w bardzo drobną kosteczkę. Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Pomidory przekroić na pół. Pół pęczka kolendry i natki pietruszki drobno posiekać 2-3 ząbki czosnku drobno posiekać i przetrzeć tak, jak uprzednio do jagnięciny.
Dodać wszystko do ugotowanej kaszy pęczak, doprawić do smaku oliwą, TABASCO® Original, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Serwować tabbouleh, z łyżką jogurtu naturalnego, grillowanymi kotlecikami i świeżymi listkami kolendry.
pierwsze zdjęcie dzięki Kikkoman i TABASCO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz