Kampania
ma na celu promocję hiszpańskich produktów - wina, oliwy i szynki:
- oliwy z oliwek Extra
Virgin o chronionej nazwie Baena
- wina o chronionej
nazwie Ribera del Duero
- szynki
Serrano posiadającej certyfikat Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
Tematem
warsztatów prowadzonych przez Fernando del Cerro były Tapas –
czyli hiszpańskie przekąski.
Oto
moja wariacja na temat tapas. Do ich przygotowania użyłam między
innymi promowane produkty.
- chleb tostowy,
- dymka,
- pesto ze szczypiorku czosnkowego,
- szynka serrano,
- truskawki,
- oliwa Extra Virgin Baena,
- oliwa Extra Virgin Baena z wanilią*,
- pieprz czarny grubo mielony,
- cukier,
Chleb
tostowy opiec, odciąć skórkę, pokroić w równe prostokąty,
posmarować pesto.
Truskawki,
odszypułkować, przekroić każdą na 2 lub 4 i namoczyć w oliwie
waniliowej.
Dymkę,
umyć, obrać, odciąć końcówki oraz większą część
szczypioru. Blanszować około 3 minut we wrzącej lekko ocukrzonej
wodzie.
Dymkę
wyjąć, osuszyć ręcznikiem i obsmażyć na oliwie. Wyjąć na
ręcznik papierowy. Pokroić na niewielkie kawałki wielkości
tościków.
Zawinąć
kawałki dymki w szynkę. Na wykałaczkę nabić kawałek truskawki,
przekłuć szynkę z dymką i połączyć z tościkiem.
Ułożyć
na talerzu, posypać czarnym pieprzem.
Pamiętajmy
o dobraniu odpowiednich proporcji szynki, truskawki i dymki.
Do
przekąsek idealne będzie czerwone wino z regionu Ribera Del Duero.
*oliwę
mieszam z rozgniecioną wanilią i odstawiam na kilka dni
Asiu fajnie było znowu się spotkać i wspólnie pogotować ;) Twój pomysł na waniliową oliwę zapisuję :) zaintrygowało mnie to połączenie
OdpowiedzUsuńKasiu, również bardzo miło było i wesoło :) dzięki, ale gdzieś słyszałam o takiej oliwie i .... i zrobiłam sama taką, jest super
Usuń