- 250 g świeżego tuńczyka,
- 1/2 dużego, winnego jabłka,
- 2 szalotki,
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
- skórka otarta z 1 limonki,
- sok z limonki,
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 250 g truskawek,
- kilka listków melisy,
- pieprz świeżo zmielony,
- sól
Szalotki
drobno posiekać.
Jabłko
pokroić w drobną kostkę.
Truskawki
pokroić w plasterki a następnie w paski. Odłożyć 2 truskawki do
przybrania.
Większe
liście melisy pokroić w paski, małe zostawić w całości.
Na
talerzu ułożyć truskawki.
Do
miski wlać sos sojowy, sok z 1/2 limonki, olej i dokładnie
wymieszać. Dodać jabłko, szalotkę, skórkę z limonki oraz
tuńczyka, delikatnie wymieszać.
Spróbować
czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki.
Na
truskawkach ułożyć tuńczyka, oprószyć pieprzem, solą, posypać
melisą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz