- 500 ml bulionu drobiowego – użyłam bulion z kaczki,
- 1,2 kg. żywych raków,
- masło,
- koperek,
- sól,
-
100
g ryżu
Raki
umyć pod bieżącą zimną wodą. Partiami po kilka wrzucać do
garnka z wrzącą osoloną wodą z dodatkiem koperku. Gotować pod
przykryciem około 15 minut.
Ugotowane
raki wyjąć z wody, ostudzić. Wyjąć mięso z odwłoka i
szczypców, przykryć i odstawić.
Skorupki
oczyścić z wnętrzności.
Ułożyć
na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec
około 40 minut.
Następnie
skorupki, utłuc w moździerzu lub zmiksować, przełożyć do
garnka, zalać 5 łyżkami masła i bulionem. Gotować tak długo aż
na wierzchu utworzy się czerwony tłuszcz – masło rakowe. Zdjąć
je delikatnie do miseczki. Wywar przecedzić. Skorupki zalać jeszcze
niewielką ilością gorącej wody, zagotować i przecedzić.
Połączyć oba płyny, dodać masło rakowe, zagotować, doprawić.
Do gorącej zupy włożyć mięso z raków.
Ryż
ugotować na sypko.
Zupę
podawać z ryżem. Dekorować koperkiem.
Można
dodać śmietanę.
Można
użyć raki mrożone (zdecydowanie łatwiej kupić raki mrożone niż żywe), wówczas pomijamy etap gotowania gdyż są one
już ugotowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz