środa, 16 lipca 2014

agrest marynowany z pieprzem


  • 2 kg agrestu,
  • 400 g cukru,
  • 1,1 l wody,
  • 250 ml octu 10%
  • 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu,
  • 12 goździków
Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami.
A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona, agrest, brzoskwinie, czereśnie z imbirem, wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść.
Agrest (twardy, mało dojrzały)umyć, osuszyć, „ogolić” - odciąć pozostałości dna kwiatowego i szypułki. Ułożyć w wyparzonych słoikach. Do słoików z agrestem włożyć goździki.
Zagotować wodę z cukrem,pieprzem i octem.
Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami. Zamknąć i wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
Pasteryzować około 15-20 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 20 minut słoiki o pojemności 720 ml.
Do słoika 720 ml wchodzi około 370 g agrestu.
Agrest w occie jest dobry do mięs, drobiu, pasztetów....



 Kieliszek do whisky single malt z

1 komentarz: