- 2 kg agrestu,
- 400 g cukru,
- 1,1 l wody,
- 250 ml octu 10%
- 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu,
- 12 goździków
Owoce
marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami.
A
szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona, agrest,
brzoskwinie, czereśnie z imbirem, wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy
do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść.
Agrest
(twardy, mało dojrzały)umyć, osuszyć, „ogolić” - odciąć pozostałości dna
kwiatowego i szypułki. Ułożyć w wyparzonych słoikach. Do słoików
z agrestem włożyć goździki.
Zagotować
wodę z cukrem,pieprzem i octem.
Gorącą
zalewą dopełnić słoiki z owocami. Zamknąć i wstawić do garnka
(dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze
zalewy.
Pasteryzować
około 15-20 minut – zależy od wielkości słoika. Ja
pasteryzowałam 20 minut słoiki o pojemności 720 ml.
Do
słoika 720 ml wchodzi około 370 g agrestu.
Agrest w occie jest dobry do mięs, drobiu, pasztetów....
Agrest w occie jest dobry do mięs, drobiu, pasztetów....
Bardzo ciekawy przepis :D
OdpowiedzUsuń