Czereśnie w occie, kto zna....
Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami.
A
szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona, agrest,
mirabelki, brzoskwinie, wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy
do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść.
- 2 kg czereśni jasnych,
- 800 ml wody,
- 800 g cukru,
- 120 ml octu 10%,
- świeży imbir,
- goździki
Czereśnie
umyć, osuszyć. Można oderwać szypułki ale nie koniecznie.
Czereśnie
ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć 2
cienkie plasterki imbiru oraz 3-4 goździki.
Wodę
zagotować z cukrem, a następnie wlać ocet i zagotować.
Gorącą
zalewą dopełnić słoiki z owocami. Zamknąć, wstawić do garnka
(dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze
zalewy.
Pasteryzować
około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam
15 minut słoiki o pojemności 720 ml.
W
słoiku o pojemności 720 ml mieści się około 400 g czereśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz