Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami.
A
szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona,
agrest,
mirabelki,
brzoskwinie,
czereśnie
z imbirem, mirabelki,
wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że
nie potrafimy się już bez nich obejść.
Proponuję marynowane
czereśnie, czereśnie w occie.
Czereśnie umyć, osuszyć, włożyć do wyparzonych słoików.
Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Na słoik o pojemności 720 ml wziąć pół listka laurowego, 3-4 goździki, 0,5 cm laski cynamonu. Dolać ocet, zagotować.
Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami, przyprawy rozłożyć do słoików. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml.
W słoiku o pojemności 720 ml mieści się około 400 g czereśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz