Fasola
wrzawska* – czyli fasola tyczna „Piękny Jaś” zaliczana do
fasoli wielokwiatowej (Phaseolus multiflorus), uprawiana w północnej
części Kotliny Sandomierskiej, w widłach Wisły i Sanu.
Nazwa
pochodzi od wsi Wrzawy, która stanowi centrum tego fasolowego
zagłębia.
Fasola
wrzawska ma duże nasiona oraz delikatniejszą skórkę i gotuje się
szybciej od innych odmian.
Wrzawy,
centrum uprawy fasoli leżą w północnej części Kotliny
Sandomierskiej. Jest to teren położony wokół zbiegu Sanu i Wisły.
Wizyta we
Wrzawach zaczęła się do spotkania z przedstawicielami producentów.
Mieliśmy
przyjemność spróbować kilku dań z fasolą wrzawską w roli
głównej:
zupa
fasolowa
pasztety
z fasoli (z grzybami i wiśniami)
zapiekane
ziemniaki z fasolą
sałatki
z fasoli
Dania
wykonane były na miejscu a przygotowały je Panie ze Stowarzyszenia
producentów fasoli tycznej „piękny Jaś” we Wrzawach. Wszystkie dania wspaniałe :)
Następnie
udaliśmy się na pole gdzie mogliśmy zobaczyć jak rośnie fasola.
Niestety na zbiory musimy jeszcze trochę
poczekać.
Wszystkie
surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z
określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania
odbywają się na tym obszarze.”
Tu
o wizycie w sadach wiśni nadwiślanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz